==Uvod==

Projekt Dajmo medije v medije si je za prvi primer leta 2014 vzel primer mariborskega ravnatelja. Slovenski (rumeni) mediji so decembra 2014 s svojim velikim medijskim pritiskom, poročanjem brez občutka za človeka in s kršenjem več členov novinarskega etičnega kodeksa pokazali, kaj se lahko zgodi, ko mediji zlorabijo svojo moč.

==Reakcija==

Kritični uporabniki medijev smo odreagirali z izpraševanjem družbene odgovornosti oglaševalcev in pri podjetih dosegli velik odziv. Vsa pozvana podjetja so namreč umaknila oglase s problematičnega spletna portala in tako dokazala, da spoštujejo osnovne etične standarde in da jim ni vseeno, v kakšni povezavi se prikazujejo oglasi za njihove blagovne znamke.

==Nov primer==

Na drugi strani primer Vrtca kaže, da se mediji sami niso ničesar naučili iz prvega primera oziroma da spet počnejo iste neumnosti. O incidentu poročajo kot o ugotovljenem dejstvu, čeprav postopek še ni zaključen, pri vpletenih pomagajo povzročati psihične težave in se na sploh obnašajo kot da bi pozabili svojo vlogo v primeru pred dvemi leti.

==Nova reakcija==

Zato bomo ponovili vajo in spet vprašali oglaševalce ter podjetja, kako gre skupaj družbena odgovornost in vsebine, ki poveličujejo govorice, ignorirajo etični kodeks in pravne postopke in kažejo popolno ignoranco do svoje vloge v družbi.

==Seznam medijev==

==Seznam oglasov==

001  004  006 008007

009

  • Tuš – vaš slovenski trgovec
  • Petrol
  • Fakro strešna okna
  • Telekom Slovenija

==Sporočilo==

Spoštovani!

Na vas se obračam kot na družbeno odgovorno podjetje in vas prosim za odziv. Na spletišču slovenskega spletnega medija sem poleg članka o metanju otrok ob tla zasledil oglas za vaše podjetje.

Zanima me, ali se kot družbeno odgovorno podjetje strinjate z vsebinami, ki se prikazujejo poleg oglasa za vaše podjetje in ali se vam zdi prav, da oglašujete zraven vsebin, ki domnevno ne spoštujejo etičnih norm novinarstva in pomagajo pri medijski gonji zasebnega posameznika, še preden je uradni postopek zaključen in še preden sploh vemo, kaj se je zares zgodilo.

Če se s takimi vsebinami ne strinjate in menite, da krnijo ugled vašega podjetja in blagovnih znamk, vas lepo prosimo, da svoje oglase umaknete in prenehate podpirati take medijske prakse.

Vnaprej hvala za vaš odgovor!

==Elektronski naslovi==

  • Tuš – vaš slovenski trgovec – pr@tus.si
  • Planet TV – pr@planet-tv.si
  • Petrol – petrol.pr@petrol.si
  • Fakro strešna okna – fakro@siol.net
  • Telekom Slovenije – pr@telekom.si

pr@tus.si; pr@planet-tv.si; petrol.pr@petrol.si; fakro@siol.net; pr@telekom.si;

==Umaknjeni oglasi==

lidl-umik

untitled-1

untitled-1