Več slovenskih tiskanih in spletnih medijev je v svojih izdajah dne 18. in 19. junij 2017 objavilo več člankov o nasilni smrti znanega igralca v središču Ljubljane. Pri tem so nekateri mediji z navajanjem intimnih podrobnosti na senzacionalistični način brez jasne potrebe domnevno kršili več členov novinarskega etičnega kodeksa.

Seznam vseh člankov:

Opazimo lahko veliko razliko med razkrivanjem podrobnosti in poročanju o tragičnem dogodku. Medtem ko so se nekateri mediji zadržali pri objavljanju govoric in šokantnih podrobnosti, so drugi priložnost izkoristili in o tragediji poročali pretirano senzacionalistično ter kombinirali nepreverjene govorice in uradne izjave.

Kot izredno problematične izpostavljamo naslednje članke:

Čeprav bi lahko pri vseh problematizirali odločitev uredništev o ekstenzivnem poročanju o tej tragediji, se pri zgornjih petih člankih dodatno kažejo domnevne kršitve 3., 6., 17., 18. in 20. člena. Mediji tako domnevno niso pridobili odziva vseh vpletenih ter niso navedli vira za objavljene govorice. Hkrati z objavljanjem podrobnosti niso spoštovali pravice posameznika do zasebnosti.

Nadalje niso upoštevali, da je oseba kriva šele s pravnomočno obsodbo ter se niso izognili narodnostnim, rasnim, spolnim, starostnim, verskim, geografskim in drugim stereotipom ter podrobnostim, ki so povezane s spolnimi nagnjenji, invalidnostjo, fizičnim videzom, socialnim položajem ali drugimi osebnimi okoliščinami posameznikov in skupin.

Najbolj problematična stvar pri celotnem incidentu je popolna odsotnost kakršnekoli samoregulacije pri večini medijskih hiš. Ne samo, da tragični dogodek ne vsebuje niti enega grama javnega interesa in bi ga lahko povzeli v enem stavku črne kronike, so mediji iz tega naredili zgodbo, kjer se pod prozornimi pretvezami in evfemizmih skriva mrhovinarstvo.