1. RTV Slovenija na parlamentarnem programu (TV Slovenija 3) predvaja vsebine, ki se po Zakonu o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1) tam ne bi smele predvajati. V skladu z drugim odstavkom 3. čl. ZRTVS-1 je parlamentarni program namenjen neposrednim prenosom sej državnega zbora (DZ) in njegovih delovnih teles ter predvajanju posnetkov teh sej, kadar neposredni prenos ni mogoč. Namenjen je celovitemu informiranju javnosti o vsem ostalem parlamentarnem dogajanju, vključno s sejami Državnega sveta Republike Slovenije (DS), mednarodnim aktivnostim DZ, posveti v organizaciji DZ oziroma njegovih delovnih telesih ali DS in drugimi aktivnostmi, povezanimi z uresničevanjem ustavnih pristojnosti DZ. A hiter pregled sporeda za mesec september 2015 pokaže, da se na parlamentarnem programu predvajajo tudi vsebine, ki tja ne sodijo.

Seznam spornih vsebin:

 • 3. 10. 2015 – Čile – neizbrisni spomin, francoska dokumentarna oddaja
 • 2. 10. 2015 – Sosed sosedu – Slovenija Hrvaška
 • 27. 9. 2015 – Dober večer: Dragica Turjak, pogovorna oddaja
 • 27. 9. 2015 – Ruski kralji podzemlja, nemška koprodukcijska dokumentarna oddaja
 • 26. 9. 2015 – Nickyjeva družina, slovaško-češka dokumentarna oddaja
 • 25. 9. 2015 – Juarez živi, francoska dokumentarna oddaja
 • 20. 9. 2015 – Formula 1: velika nagrada Singapurja, prenos iz Singapurja
 • 19. 9. 2015 – Prekletstvo Kennedyjevih, francoska dokumentarna oddaja
 • 17. 9. 2015 – Žrtve francoske jedrske bombe, francoska dokumentarna oddaja
 • 12. 9. 2015 – Kaj se je zgodilo z Robertom Mugabejem?, koprodukcijska dokumentarna oddaja
 • 6. 9. 2015 – Izgubljeni na valovih – ljudje manjšega boga, ameriška dokumentarna oddaja
 • 5. 9. 2015 – Izgubljeni na valovih – ljudje manjšega boga, ameriška dokumentarna oddaja
 1. Ministrstvo za kulturo je v razvid medijev vpisalo parlamentarni program TV Slovenija 3, katerega izdajatelj je RTV Slovenija, čeprav je bila predložena programska zasnova v očitnem neskladju z določbami drugega odstavka 3 čl. ZRTVS-1, RTV Slovenija pa kršitve ZRTVS-1 z leti le stopnjuje.
 2. Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS je RTV Slovenija izdala dovoljenje za izvajanje televizijske dejavnosti za parlamentarni program TV Slovenija 3, katerega programska shema je v očitnem neskladju z določbami drugega odstavka 3. čl. ZRTVS-1. RTV Slovenija se na to dovoljenje sklicuje, ko se ji očita nepravilnosti iz prve točke in je ne zanima, da pri tem povsem očitno krši veljavno zakonodajo.
 3. Predrznost RTV Slovenija ne pozna meja. Ni dovolj, da krši zakonodajo, ko sledi sicer veljavnemu dovoljenju AKOS, ki je izdano v doumnevno spornem postopku, ampak krši tudi to dovoljenje.

Za kršitve iz 1. in 4. točke je odgovorna Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS, ki vse od začetka oddajanja parlamentarnega programa ni opravila niti enega nadzora ali preverila skladnosti programa z izdanim dovoljenjem. Brez nadzora pa AKOS ne more ugotoviti kršitev spornega dovoljenja, ki ga je izdala sama.

Pozivamo na odgovornost