V Slovenskih novicah smo lahko 4.6.2018 zasledili članek s povednim naslovom »Zoran (25) reševal svoj dron in omahnil v smrt«. Zgodba črne kronika je bila pospremljena z eksplicitno fotografijo žrtve, ki leži v mlaki lastne krvi, v članku pa so bili navedeni še fizičen naslov žrtve in poimensko našteti pripadniki njegove preživele družine.

Sodelavci zavoda Državljan D smo pri Društvu novinarjev Slovenije naredili prijavo častnemu novinarskemu razsodišču. Slovenskim novicam očitamo kršitve večih členov Etičnega novinarskega kodeksa, naše prijave pa so v preteklosti že rezultirale v ugotovitvah, da Slovenske novice kršijo etični kodeks. Hkrati smo se spomnili na citat lastnika medijske hiše Delo iz leta 2015. Podjete FMR je takrat v članku MMC RTV izjavilo naslednje:

“Uprava Dela je tista, ki se bo kot strokovnjak ukvarjala z mediji, ki jih izdaja Delo, in bo skrbela za to, da bo ustvarjala dobre temelje za ohranitev in razvoj neodvisnega in raziskovalnega novinarstva v skladu z novinarskim kodeksom in etiko, zagotavljajo v FMR-ju.”

Od takrat so minila dobra tri leta, na področju Slovenskih novic pa se ni zgodilo nič, čeprav lahko po izpisu razsodb Častnega etičnega razsodišča vidimo, da Slovenske novice ne delujejo v skladu z novinarskim kodeksom in etiko. Zato bomo tokrat upravo Dela opozorili na javno izražena pričakovanja lastnika in jih pozvali k ukrepanju.

Na spletišču Dela lahko vidimo, da upravo časopisne hiše Delo trenutno sestavljata Andrej Kren in Nataša Luša. Oba sta diplomanta Pravne fakultete v Ljubljani, kjer sta zagotovo poslušala vsaj eno predavanje o etiki in morali, tako da se bosta zelo verjetno strinjala z razsodbami Častnega etičnega razsodišča. Pošljite jim parafrazo spodnjega sporočila:

“Spoštovani!

Na vas se obračam z naslednjim vprašanjem. Leta 2015 je podjetje FMR ob prevzemu časopisnega podjetja Delo izjavilo, da je “Uprava Dela (je) tista, ki se bo kot strokovnjak ukvarjala z mediji, ki jih izdaja Delo, in bo skrbela za to, da bo ustvarjala dobre temelje za ohranitev in razvoj neodvisnega in raziskovalnega novinarstva v skladu z novinarskim kodeksom in etiko, zagotavljajo v FMR-ju.”

Kot gotovo veste, pod časopisno hišo Delo spadajo tudi Slovenske novice, ki so znane po večkratnih zaporednih kršitvah Etičnega kodeksa novinarjev Slovenije, kar pomeni, da ne delujejo v skladu z novinarskim kodeksom in etiko. Dne 4.6.2018 so na spletnem mestu in v tiskani izdaji objavili članek z eksplicitno fotografijo mrtvega človeka v mlaki krvi, takih kršitev pa je bilo v preteklosti še več.

Zanima me, kako ste dosedaj skrbeli za etično delovanje edicij vaše medijske hiše, zanima me, ali boste sedaj končno potegnili bolj jasne poteze, ki bodo jasno povedale, da fotografij trupel v mlaki krvi ne boste tolerirali?

Vnaprej hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

S spoštovanjem,

XXX”

Sporočilo pošljite na andrej.kren@delo.si / natasa.lusa@delo.si in povejte naprej!