Primer: Zaključeno

Tokrat se ukvarjamo s portalom Nova24TV in oglasi podjetja Telekom Slovenije. Iz galerije je razvidno, da to podjetje oglašuje na portalu Nova24TV in znotraj televizijskega programa iste medijske hiše. Podjetje smo pozvali, naj se do takega oglaševanja opredeli.

Update: 8. 12. 2018

Uf. Primer se je od začetnih pozivov razširil po celotnem slovenskem medijskem prostoru in na koncu dosegel spremembo prakse oglaševanja na škodljivih vsebinah. Več na blogu The L Files

Update: 24. 9. 2018

Ker se do danes podjetje ni opredelilo do oglaševanja na portalu Nova24TV, smo o njihovih praksah obvestili tudi nadzorni svet družbe Telekom Slovenija.

Spoštovani!

Pišemo vam v imenu zaskrbljene javnosti, ki pri podjetju Telekom Slovenije opaža zaskrbljujoče poslovne prakse. Bolj natančno gre za oglaševanje na portalu Nova24TV in ignoriranje pozivov javnosti po opredelitvi do takega oglaševanja.

Nova24TV je bila v medijih že večkrat označena kot satelitski medij stranke SDS. Hkrati lahko na njem najdemo več problematičnih člankov, ki po našem mnenju spodbujajo rasno, spolno in drugo nestrpnost. Telekom Slovenije na tem portalu oglašuje in z oglaševalskim denarjem posredno financira produkcijo takih vsebin. Več na povezavi https://bettermedia.eu/case-files/moc-besed-in-nova24tv s posnetki zaslonov.

Na pozive javnosti po opredelitvi do takega oglaševanja se Telekom ne odziva. To razumemo kot priznanje, da Telekom Slovenija krši lastne družbenokoristne zaveze, v katerih poudarja pomembnost spoštljive komunikacije. Nastaja tudi finančna škoda, saj uporabniki odpovedujejo naročniška razmerja pri Telekom Slovenije in kot razlog navajajo prav to neetično, hinavsko in škodljivo ravnanje podjetja. Izražamo tudi dvom, da je oglaševanje na tem portalu koristno v smislu marketinških ciljev in sumimo, da gre za dogovor drugega tipa.

Spoštovani, hvaležni vam bomo za ukrepanje na tem področju. Možnosti sta dve – ali je Telekom Slovenija v interesu oglaševati na vsebinah v priponki tega sporočila ali pa gre za nesporazum, ki ga je potrebno čimprej popraviti. Srednje poti ni.

Hvala za odziv in lep pozdrav,

S spoštovanjem,

Domen Savič

Update: 11. 9. 2018

Spoštovani,

pišem vam z dobrimi nameni. Na spletnem mestu Nova24TV in v etru taiste televizijske postaje sem namreč že večkrat zasledil oglase za vaše storitve in produkte. Zanima me vaše mnenje.

Vaše oglase sem opazil zraven vsebin z naslovom “Najstnik sredi Londona postal žrtev zaporednih vbodov z nožem! Bori se za življenje!“, zraven vsebin z naslovom “Foto tedna: Nujen pogovor, čeprav sta na pogrebu” in zraven vsebin “[Video] Bernard Brščič v oddaji Dialog: “Prosim, prosim, pe*ri, pustite nas, naše otroke in pse na miru, ker vam nismo nič naredili.”

Na pozive, kako gre oglaševanje na takih vsebinah skupaj z vašo družbeno odgovornostjo, ste odgovorili, da “Oglašujemo v večini najbolj spremljanih medijev, tako da dosežemo čim širšo ciljno skupino; pri tem ne posegamo v uredniške vsebine.”

Spoštovani Telekom. Razložite mi, koga točno nagovarjate z oglasom zraven naslova [Video] Bernard Brščič v oddaji Dialog: “Prosim, prosim, pe*ri, pustite nas, naše otroke in pse na miru, ker vam nismo nič naredili. So to nestrpneži in šovinisti? So to ljudje, ki govorijo ena država, en narod, en vodja? So to ljudje, ki govorijo, da so homoseksualci slepo črevo človeškega razvoja?

Dragi Telekom, najbrž se boš strinjal z mano, da je to daleč od “doseganja čim širšega kroga ljudi.” Najbrž se boš strinjal tudi s tem, da šovinizem in degradiranje posameznih spolnih skupin znotraj naše družbe ni normalno. Mogoče se boš strinjal tudi s tem, da homoseksualnost ni “degenerirana spolna praksa”.

Če ste, potem lepo prosim umakni oglase iz portala Nova24TV. Prekini s financiranjem sovraštva, šovinizma, rasne in spolne nestrpnosti.

Hvala.

Prejeli smo prvi problematični odgovor.

Spoštovani gospod Savič,

zahvaljujemo se vam za vaše sporočilo. Pojasnjujemo vam, da v Telekomu Slovenije ne z oglaševanjem ne kakorkoli drugače ne podpiramo nestrpnosti. Ko govorimo o oglaševanju, je naš izključni namen komuniciranje oglaševalskih sporočil, torej naše ponudbe, medtem ko veste, da na vsebine, ob katerih je oglas objavljen, oglaševalci nimamo vpliva. Z oglaševanjem v posameznem mediju, pri čemer v Telekomu Slovenije oglašujemo v mnogih slovenskih medijih, se oglaševalci tudi ne opredeljujemo do njegove uredniške politike.

Verjamemo, da so naše širše družbeno odgovorne aktivnosti, s katerimi smo prisotni v slovenskem okolju, vidne in opazne in da so dosegle tudi vas. In verjamemo, da s svojim aktivnim udejstvovanjem in vpetostjo v družbeno okolje, pa naj gre za pomoč humanitarnim projektom in pomoči potrebnim posameznikom ali pa športnim, kulturnim in izobraževalnim organizacijam vsak dan in že mnogo let dokazujemo, da nam je mar za pozitiven razvoj slovenske družbe. Veliko projektov s tem namenom izvajamo sami ali pa skupaj s partnerji.

 Lepo vas pozdravljam,

Katarina Prešeren

Na katerega smo odgovorili

Spoštovana,

Zahvaljujem se vam za odgovor, nad katerim sem globoko razočaran – in ne bom edini. Razočaran zato, ker se izmaknete odgovoru, ponavljate pa prazno floskulo o ločenosti oglaševanja od vsebine medija. Primer: če se nek oglaševalec reklamira v  neonacističnem mediju, ki podpira holokavst, to za oglaševalca po vašem stališču ni sporno.

Oglaševanje je eden od virov dohodkov za vse medije in s prihodki iz tega vira medijske hiše financirajo vsebine, novinarje in drugo osebje. Nemogoče je oglaševati na določenem mediju in hkrati odmisliti njegovo vsebino. Implicitna podpora je nujno dejstvo. Ker Telekom Slovenija zaenkrat še vedno oglašuje na spletnem mestu Nova24TV in v televizijskem programu taiste medijske hiše, lahko rečemo, da finančno podpira vsebine tega medija, da lahko izidejo – razen seveda v primeru, da za oglaševanje na tem portalu ne plačujete.

Nato naletimo na prvi večji problem. Družba Telekom ima na svojem spletnem mestu pod oddelkom Družbena odgovornost omenjen projekt Moč besed, za katerega pojasni (poudarki so moji):

»V Telekom Slovenije smo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) junija 2014 pričeli s pobudo Moč besed, s katero želimo opozoriti na pojav sovražnega govora na spletu med mladimi.«

»Kampanja »Kar poveš, je zares«, ki je primarno namenjena mladim, se osredotoča na vpliv, ki ga lahko imajo žaljive izjave na posameznika in nadgrajuje lanskoletno kampanjo »Ne objavi, kar te lahko gnjavi«, ki je opozarjala na premislek pri objavljanju lastnih vsebin na družbenih omrežjih.«

»Zato tokrat spodbujamo razmislek o negativnih odmevih objav in posledicah, ki jih lahko prinašajo neprimerne, škodljive ali žaljive vsebine na družbenih omrežjih.«

Hkrati v razdelku Družbena odgovornost pojasnjujete, da »posebno pozornost namenjamo mladim, zato smo v želji po čim bolj kakovostni spletni prisotnosti mladih v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije poleti 2014 pričeli s pobudo Moč besed. Moč besed se zavzema za spodbujanje strpnosti, ki prinaša trdnejše sožitje, boljšo kakovost življenja, večje možnosti razvoja ustvarjalnega potenciala in krepitev prijateljskih vezi. Spodbujamo sprejemanje drugačnosti in grajenje medvrstniških in medgeneracijskih odnosov na podlagi spoštovanja, tolerance in osebne rasti.«

Vsebine spletnega medija Nova24TV so bila leta junija 2018 s strani okrajnega sodišča v Ljubljani prepoznana kot sovražni govor. Govorim o članku o poslanki ZL Violeti Tomić (“Poslanka ZL Violeta Tomić si jo je ‘luftala’ v hotkah na trajektu za Vis”), zraven katerega sem danes zjutraj našel vaš oglas (v priponki). Drznem si reči, da je to v direktnem konfliktu z vašimi družbeno-odgovornimi standardi, v katerih eksplicitno poudarjate, da se borite proti sovražnemu govoru.

Na portalu Nova24TV lahko najdemo članek z naslovom “Foto tedna: Si tega želimo v Sloveniji?”, ki spodbuja nestrpnost, zraven katerega lahko najdemo oglas za vaše storitve (v priponki). Na portalu Nova24TV lahko najdemo članek z naslovom “To so tri RTV-mudžahedinke, ki terorizirajo vse, kar ne diši po skrajno levi ideologiji”, poleg katerega je vaš oglas (v priponki). Na portalu Nova24TV lahko najdemo članek z naslovom “Noro, bolj noro, Kombinatke”, poleg katerega je vaš oglas (v priponki).

Spoštovana, vse to sem na portalu Nova24TV našel v nekaj minutah na današnji dan (13.9.2018). Dovolite torej, da vaše trditve o opozarjanju in spodbujanju premisleka o sovražnem govoru označim za hinavske, saj ga po drugi strani direktno financirate z oglaševalskim denarjem.

Drug problem je bolj posreden. V vašem odgovoru namreč pojasnjujete, da z družbeno koristnimi projekti »že mnogo let dokazujemo, da nam je mar za pozitiven razvoj slovenske družbe. Tega vam nihče ne očita. Očitamo pa vam, da se tudi z vašim denarjem financira produkcija vsebin, ki jih sodišča in splošna javnost prepoznavajo kot družbeno škodljive, žaljive in ljudomrzne. Ta dva pola po mojem mnenju nikoli ne smeta priti na tehtnico dobrega in slabega.

Zaključujem – Če se strinjava, da se podjetje Telekom Slovenija bori proti sovražnemu govoru in da hkrati s svojim oglaševalskim denarjem financira vsebine na Nova24TV, potem se morava strinjati tudi s hinavščino vašega prvotnega odgovora, v katerem zapišete, da »z oglaševanjem v posameznem mediju, pri čemer v Telekomu Slovenije oglašujemo v mnogih slovenskih medijih, se oglaševalci tudi ne opredeljujemo do njegove uredniške politike.«

To je sicer res in nihče vas ne poziva, da vplivajte na vsebinski del portala Nova24TV. Moj poziv po opredelitvi glede takih vsebin je bil namenjen predvsem v povezavi vaše blagovne znamke s takimi vsebinami.

Ker sem vam v tem pismu posredoval dodatne dokaze o tem, kako problematične so medijske vsebine portala Nova24TV ponavljam trditev, da Telekom Slovenije trenutno neposredno financira produkcijo takih vsebin, saj vam Nova24TV oglase zaračunava, denar pa porablja za financiranje produkcije vsebin. Na vas je, da sprejmete odločitev o spodobnosti takega početja. Moč besed.

S spoštovanjem,

Domen Savič