Slovenske novice so v svoji tiskani in spletni izdaji poročale o nesreči s smrtnim izidom dveh deklet. Za grafično opremo članka, ki krši več členov novinarskega kodeksa, je novinar Slovenskih novic, Aleš Andlovič, ki je že večkrat kršil člene Novinarskega kodeksa, uporabil kar fotografije z zasebnih profilov Facebook omrežja.

Vir: Facebook

Praksa jemanja spletnih vsebin brez privoljenja je že dolgo znana. Podpisovanje ukradenih fotografij s spleta kot Vir: Dokumentacija tudi.

A praksa novinarja Andloviča, da v primeru smrtnih žrtev s Facebook omrežja vzame fotografije, za katere niti ni mogoče preveriti, ali so dejansko fotografije žrtev ali samo fotografije njihovih soimenjakinj je milo rečena ogabna. Mrhovinarji, ki se ob tragedijah zapodijo na družabni splet in iz tam lepijo fotografije na fotografije z mest nesreče, si ne zaslužijo naziva novinar.

Če zanemarimo finančni vidik, kjer se časopisi prodajajo zaradi profita, “novinarji” pa fotografije kradejo brez posledic, saj se le redki uporabniki opogumijo in grejo nad medije s tožbami, je tukaj hudo problematičen tudi čisto preverjanje vsebin, saj se lahko zgodi, da so fotografije čisto napačne/od istoimenjakov.

Je oglaševalcem res vseeno?

Leta 2014 smo z akcijo Dajmo medije v medije prvič pokazali, da se oglaševalci zavedajo pomembnosti dobre podobe lastnega podjetja in da ne bodo tolerirali neprimerne vsebine poleg svojih oglasov. Od takrat smo akcijo že nekajkrat ponovili, tako da ni potrebno posebej razlagati, kaj morate storiti.

Kdo oglašuje na truplih?

Najprej seznam oglasov, ki se pojavljajo poleg problematične vsebine. Našteli smo jih sedem, tukaj je seznam.
Oglaševalec 1: Opel Slovenija
Kontakt:

 

 

 

 

Oglaševalec 2: QLANDIA
Kontakt: info@qlandia.si

 

 

 

 

 

Oglaševalec 3: JAR
Kontakt: info@av-studio.si

 

 

 

 

Oglaševalec 5: Morela Okulisti
Kontakt: info@morela.si

 

 

 

 

Oglaševalec 6: Pivovarna Laško Union
Kontakt: info@zala.si

 

 

 

 

Oglaševalec 7: Mladinska knjiga
Kontakt: info@mladinska.com

 

 

 

 

Javni poziv oglaševalcem

Spoštovani!

Na spletnem mestu Slovenskih novic sem pri članku “FOTO: Anja in Patricija zgoreli na zadnjih sedežih” opazil vaš oglas. Ker se mi zdi izredno neprimerno, da ne rečem ogabno, da se tako ugledno podjetje oglašuje zraven take mrhovine, vam predlagam, da ukrepate.

Svojim sodelavcem lahko naročite, naj takoj umaknejo oglase iz spletnega mesta Slovenskih novic, saj vam kvarijo blagovno znamko in mečejo slabo luč na vaše podjetje. Ljudje bi namreč lahko vaš oglas zraven članka “FOTO: Anja in Patricija zgoreli na zadnjih sedežih” razumeli kot vaše navdušenje nad povezovanjem zgolenelih trupel z vašo blagovno znamko, kar mogoče ni res.

Če torej oglaševanju na takih vsebinah nasprotujete, lepo prosim za umik vaših oglasov s spletišča Slovenskih novic. Pomagalo bo še, če boste upravi medijske hiše Delo in njeni direktorici mag. Irmi Gubanec napisali sporočilo in jo vprašali, kako dolgo bo še tolerirala take izpade. Spomnimo, da se Slovenske novice redno poslužujejo takih prijemov, njihovi novinarji in uredniki pa so stari znanci Častnega novinarskega razsodišča, ki večkrat ugotavlja kršenje večih členov Etičnega kodeksa. Odziva medijske hiše na razsodbe ponavadi ni.

Ko boste oglase umaknili, vas lepo prosim, če mi to javite.

S spoštovanjem,

XXXX

Skupni mail naslovi

info@mladinska.com; info@zala.si; info@morela.si; info@av-studio.si; info@qlandia.si

Odziv Slovenskih novic

Danes smo prejeli odziv Slovenskih novic. Pisala nam je Dolores Podbevšek Plemeniti, ki na Slovenskih novicah vodi marketing. Razumljivo, da je razburjena, saj je včeraj spet prejela “reality check”, da se ljudje ne strinjamo s poročanjem Slovenskih novic, da se s tem ne strinjajo oglaševalci in da nekaj ni v redu. Celotno pismo (.pdf)

Takole piše Dolores:

“Vse zgodbe, ki jih naši novinarji Slovenskih novic in Dela spremljajo, so v skladu z načelom varovanja zasebnosti ter gre povsem za legitimno poročanje.”

Katerim načelom varovanja zasebnosti tukaj sicer ni jasno. Niti ni jasno, kako lahko to govori v primeru, ko so “novinarji” fotografije vzeli iz zasebnih Facebook profilov, jih objavili s polnim imenom in priimkom ter jih prilepili na fotografije prometne nesreče.

“V uredništvu Slovenskih novic so se na tovrstni žalostni razplet tako tudi odzvali, da morda s tem preprečijo še kakšno tragedijo, kjer bi ugasnilo še kakšno mlado življenje.”

Hinavščina se tukaj dobesedno cedi iz tega stavka. Brez komentarja. Bralci Slovenskih novic bodo torej iz objave imen in priimkov ter ukradenih fotografij dojeli, da so prometne nesreče slabe? Wow.

“Na drugi strani pa menimo, da je potrebno poskuse posameznikov, ki zlorabljajo te žalostne zgodbe za osebno samopromocijo ali s parcialnimi ekonomskimi interesi pospremljeno hujskaštvo, obsoditi.”

Še dobro, da nisem pil kave. Ker bi jo bruhnil na zaslon.

“Novinarji Slovenskih novic so pri poročanju o tragični zgodbi upoštevali profesionalne standarde ter so poročali korektno in v skladu z zakonskimi omejitvami.”

No, če ne prej, pa sedaj. Dolores sicer govori o profesionalnih standardih, a ni jasno, na kaj točno misli. Če misli na Etični kodeks novinarjev Slovenije (prijava je že na poti), bo treba še malo počakati, a po mojem mnenju kršitve vsekakor obstajajo. Profesionalnih standardov Slovenskih novic nisem našel.

“Ocenjujemo, da pozivi k umiku oglaševanja zasledujejo izključno namen škodovati družbi Delo d.o.o., z napeljevanjem k preprečevanju in oteževanju poslovnih razmerij oglaševalcev, kar lahko pomeni nelojalno konkurenco. Postavlja se vprašanje, zakaj se pozivi oglaševalcem usmerjajo le proti enemu mediju, torej Slovenskim novicam? Verjetno se boste strinjali, da Slovenske novice niso bile niti prvi niti edini medij, ki je poročal o zgodbi, med vsemi mediji, ki so o zadevi poročali, pa so, kot kaže, edine napadene. Zakaj torej časopisna hiša Delo? Po logiki posameznikov, ki širijo pozive k umiku oglaševalcev iz medijev, bi torej morali aplicirati takšen poziv na vse medije v Sloveniji. Le umik iz vseh medijev, ki so o zgodbi poročali, bi lahko smatrali za stvar načelnosti. Verjamemo, da tovrstni pozivi in pritiski posameznikov na naše sodelovanje s partnerji , pa tudi na naše bralce, ne bodo vplivali in bomo odlično sodelovali še naprej.”

Ne morem verjeti. Najprej Dolores brani svoj medij, češ, da ni nič narobe in da je vse v skladu s profesionalnimi standardi, nato pa zapiše, da gre za nelojalno konkurenco, da bi se morala zgodba umakniti iz vseh medijev in da tako ali tako iz tega ne bo nič.